Afrikansk svinpest!

De senaste åren har afrikansk svinpest spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien. Sjukdomen är ett stort hot mot tamgrisar och vildsvin, men ofarlig för människor.

Viruset som ger afrikansk svinpest kan finnas i charkvaror. Allmänheten kan hjälpa till att förhindra att sjukdomen sprider sig genom att aldrig lämna matrester ute i naturen. Man kan också hjälpa till genom att rapportera fynd av döda vildsvin för att smitta ska kunna upptäckas så tidigt som möjligt.

I sommartid är det många som äter utomhus i skog och mark. Många är också på resande fot och äter vid rastplatser. Jordbruksverket vill därför att vi försöker tänka på att slänga matrester i soptunnan och inte i naturen. Ska du kompostera ditt matavfall ska det göras i en tät och skadedjurssäker tunna och inte läggar ut öppet på trädgårdskompost eller i naturen. Var uppmärksam och informera andra om riskerna så svinpesten inte tar sig in i Sverige!

På Jordbruksverkets hemsida finns information om svinpest på flera språk och mer information om svinpest. Trafikverket är de som sätter upp plåtskyltar längst våra vägar på utvalda rastplatser i södra Sverige med början den här vecka 26.

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en film om hur vi kan begränsa spridningen, den hittar du här.

Klicka här för att komma till jordbruksverkets hemsida.

Klicka här för att komma till affischer med information på flera språk.

Klicka här för information om kompostering av matavfall

Här hittar du blankett för anmälan om kompostering av matavfall

Sidan uppdaterades 2019-07-04