Energi- och klimatrådgivning

EKR märke

Energi- och klimatrådgivning till företag

Som litet eller medelstort företag kan du få kostnadsfri och opartisk rådgivning om hur du kan minska din energianvändning, göra nytta för miljön och spara pengar.

Företag är ofta de som har störst potential att spara energi och pengar, till låg eller ingen investeringskostnad. Rådgivningen satsar därför på företag och kommer gärna ut till er och agerar bollplank kring energieffektivisering i företaget.

Hos oss kan ni få rådgivning som sträcker sig från ventilations- och uppvärmningssystem till olika typer av energieffektiviseringar. De vanligaste frågorna som vi får handlar om belysning, värmepumpar, statliga bidrag, elavtal, egen elproduktion, beteende och fordonsdrivmedel.

Energi- och klimatrådgivarna erbjuder också inspirerande energi och klimatutbildningar för personal. Bara genom att ändra beteende finns mycket energi och pengar att spara. Under en nattvandring kan onödig energiförbrukning bli synlig.

Vi kan göra energivandringar för att hitta energitjuvar samt hålla inspirerande föredrag för grupper och föreningar. Vi erbjuder även temakvällar och kortare föreläsningar.
Vi svarar på dina personliga frågor via e-post och telefon. 

Några enkla energispartips

 • Läcksök ditt tryckluftssystem
  Ett läckande tryckluftssystem kan kosta tusentals kronor per år i och med att kompressorn måste gå i onödan för att kompensera läckaget. Stäng av kompressorn nätter och helger.
 • Täta otäta portar
  En otät port gör att värmebehovet ökar och det kan påverka arbetsmiljön negativt.
 • Släck i lokaler där det inte vistas någon.
  I lokaler där ingen vistas eller sällan besöks kan det vara bra att installera en närvarogivare så belysningen är tänd enbart när den behövs.

 • Se över storleken på huvud-/märksäkringen
  Att ha för högt säkrat kostar stora pengar i onödan.
 • Serva ventilationsanläggningen regelbundet
  Igensatta filter ökar elanvändningen för fläktarna i ventilationssystemet. När det är dags att byta fläktmotor, byt då till den mest energieffektiva. Det lönar sig i längden. Om möjligt, stäng av ventilation när inte lokalerna används nattetid och helger.

Energi- och klimatrådgivning privatpersoner

Sidan uppdaterades 2024-06-04
Kontakt

Angelika Samuelsson
Energi- och klimatrådgivare
Telefon: 0530-93 94 54
E-post:
angelika.samuelsson@dalsland.se

Simon Ödman
Energi- och klimatstrateg
Telefon: 0530-93 94 53
E-post: simon.odman@dalsland.se