Döda djur & Slaktavfall Nedgrävning av död häst

Nedgrävning av död häst

För att undvika risk för spridning av smittsamma sjukdomar och olägenheter för människor, djur och miljö behöver döda djur hanteras på rätt sätt. Om du vill begrava din häst kan det ofta vara möjligt, men platsen måste väljas med omsorg och hanteringen ske på rätt sätt. Nedgrävningen ska ske enligt kommunens anvisningar, se nedan. Det är djurägaren/djurhållaren som ansvarar för nedgrävningen och för att anvisningarna följs.

Anvisningar vid val av nedgrävningsplats och hantering:

  • Nedgrävning får inte ske om misstanke om smittsam sjukdom finns. Kontakta veterinär om misstanke finns.
  • Nedgrävning bör ske på jordbruksfastighet. Platsen för nedgrävningen ska väljas med omsorg om grannar, djur, vatten och natur. Olägenhet får inte uppstå.
  • Avståndet från nedgrävningsplatsen till närmaste bostad, vattendrag eller vattentäkt bör vara minst 200 meter samt ej inom hemfridszon (tomt).
  • Nedgrävning får inte ske inom skyddsområde för vattentäkt eller vid fornlämning. 
  • Avståndet från botten av graven till högsta grundvattenyta under året ska vara minst en meter. En bra placering är på en hög punkt i terrängen, t.ex. en kulle. En svacka eller sänka är inte en lämplig plats.
  • Jordarten bör vara sand, grus eller morän, men det är en fördel om underliggande jordlager utgörs av lera eller slit. Djurkroppen bör inte läggas direkt på berggrund. Helst bör en meter lösa jordlager finnas mellan djurkroppen och berggrunden.
  • Vid nedgrävningen bör djurkroppen täckas med minst 1,5 meter jord, samt gärna med större stenar så att vilda djur hindras från att gräva upp den. Man kan med fördel lägga på extra jord så att det bildas en kulle eftersom denna senare kommer sjunka undan när kroppen bryts ned.
  • Om det döda djuret måste förvaras innan nedgrävning så ska det göras så att det inte är åtkomligt för vilda djur eller på annat sätt kan utgöra en smittrisk.
  • Efter nedgrävningen måste de arbetsredskap och de delar av fordon och behållare som kommit i direkt eller indirekt kontakt med det döda djuret noggrant rengöras och desinficeras.
  • Återkommande nedgrävning på samma plats får inte ske.
  • Dokumentation (register) ska ske över nedgrävningen enligt lagstiftningen om animaliska biprodukter. Dokumentationen ska innehålla datum, plats (gärna markerat på en karta), vilket djurslag och mängd (antal, vikt eller volym) som grävts ned. Dokumentationen ska sparas i minst 2 år och kunna uppvisas vid begäran från tillsynsmyndigheten.

Om problem skulle uppstå, exempelvis förorening av grundvatten, dålig lukt, eller annan olägenhet, kan miljö- och energikontoret behöva utreda om nedgrävning eller hantering skett på ett olämpligt sätt. Om en sådan utredning visar på brister kan krav på åtgärder komma att ställas och tillsynsavgift tas ut.

Vid befogade klagomålsärenden tar miljö- och energinämnden ut en timavgift i enlighet med kommunens antagna taxa som baseras på faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende.

Sidan uppdaterades 2024-10-25