Kalkning
Kalkning
Havs- och vattenmyndigheten har det nationella ansvaret för kalkningsverksamheten och beviljar medel till länsstyrelserna för kalkningsåtgärder, effektuppföljning, planering och kontroll.
Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för att kalkningsverksamheten bedrivs målinriktat och effektivt samt att åtgärdernas effekter följs upp på ett ändamålsenligt sätt. Länsstyrelserna beviljar statsbidrag till kommunerna för att upphandla kalkspridningarna i sjöar och vattendrag. Som grund för sin långsiktiga planering har länsstyrelserna i samarbete med kommunerna upprättat åtgärdsplaner där bland annat kalkningsobjekt, kalkmängder och provtagningsprogram ingående beskrivs.
Kalkning i Dalsland
Dalsland miljö- och energiförbund har ansvar för kalkningsverksamheten i de fyra förbundskommunerna. Verksamheten upphandlas årligen och i den upphandlingen ingår även Åmåls kommun.
Kalken sprids via helikopter (våtmarker och en del sjöar), båt (sjöar) och en doserare (vattendrag). Mängden kalk är bestämd i kalkplanen och varje år används mellan 2000 och 2400 ton kalk i Dalsland. Alla områden kalkas inte varje år varför kalkmängden varierar år från år.
Varje år tas vattenprover i utvalda sjöar och vattendrag i hela Dalsland under vår och/eller höst som skickas för analys på det nationella kalklabbet i Östersund. Provtagningen ingår i KEU-programmet (Kalk Effekt Uppföljning) och analysresultaten ger informationen till framtida kalkningsplanering.
Michael Vogt
Kalkningskontrollör
Telefon: 0530-93 94 15
E-post: michael.vogt@dalsland.se
Sidan uppdaterades 2024-11-19