Vattenförvaltning
EU:s vattendirektiv
Friska sjöar, vattendrag och grundvattenförekomster är grunden för vår livsmedelsproduktion samt för bad, fiske och friluftsliv. Att åtgärda sjöar som inte är friska ger ofta mångfalt tillbaka till samhället i form av ökad produktivitet och minskade kostnader för rening av dricksvatten, t ex uppskattas Mälarens rena vatten till 127 miljarder kronor, per år!
Sedan 2004 gäller EU:s vattendirektiv, även känt som ramdirektivet för vatten, i Sverige. Regelverket är samma för alla medlemsländer och syftar till att säkerställa att vattenresurserna är av god kvalitet och i tillräcklig mängd för framtida generationer. I svensk lag har implementeringen skett främst genom vattenförvaltningsförordningen och de miljökvalitetsnormer, som återfinns i miljöbalken. Sverige är indelat i fem vattendistrikt, som var och en har en vattenmyndighet. Dalsland tillhör Västerhavets vattendistrikt. Arbetet med vattendirektivet sker i 6-årscykler och varje cykel består av olika delar, där kunskapsinhämtning ligger till grund för åtgärdsbehov, som sedan ligger till grund för åtgärdsprogram.
Sveriges kommuner har ett brett ansvar inom vattenförvaltningen på lokal nivå, både i stort som smått. Dalslands miljö- och energikontor fyller flera roller i arbetet, både genom tillsyn på olika verksamheter som påverkar vattnets kvalitet, så som avlopp, lantbruk och industrier, men också genom att vi driver olika projekt för att förbättra vattenkvalitet i redan påverkade sjöar och vattendrag, så som LEVA Dalboslätten och LOVA Örekilsälven och Valboån, samt ansvarar för kalkning av försurningspåverkade sjöar.
Med hjälp av kartverktyget VISS kan du se hur statusen ser ut nu och vilka mål som satts upp för yt- och grundvattenförekomster.
Sidan uppdaterades 2024-11-19