Aktuellt

Januari månads energispartips

13 januari 2021

Vädra ekonomiskt

Att ha ett fönster öppet på glänt under flera timmar drar mycket energi nu när det är vinter.
Om du behöver vädra, gör det med korsdrag under några minuter.
Öppna fönstret på vid gavel, på minst ett par ställen i huset under 5 - 10 minuter. Stäng sedan fönstren.
Det är ännu viktigare att tänka på att vädra ur huset, nu när du kanske sitter hemma och jobbar eller studerar, då behovet av frisk luft blir mycket större än om huset står tomt hela dagarna.
Det gäller främst hus med självdragsventilation.

För information om vår Energi- och klimatrådgivning, klicka här


Tillsammans kan vi bromsa smittan!

12 januari 2021

Information för att förhindra smittspridning av covid-19 till dig som driver en restaurang eller annat serveringsställe finns här.


God jul och God fortsättning önskar alla vi på Dalslands Miljö-och energikontor!

21 december 2020

Julen-bäst före eller efter?

16 december 2020

Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket, vill påminna om ett effektivt sätt att minska matsvinnet- nämligen att bäst-före-snooza. Ta del av materialet här och sprida gärna vidare.


Enkätundersökning

23 november 2020
Har du fått brev från Dalslands miljökontor om enkätundersökning?
DMEK genomför nu en enkätundersökning om enskilda avlopp med slutna tankar. Du som har fått ett brev från oss om detta följer denna länk till enkäten: https://app.easyquest.com/q/Cy29E

Fågelinfluensan har konstaterats i Sverige!

23 november 2020

Fågelinfluensan har konstaterats hos en kalkonbesättning i Skåne, det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Flera fall av fågelinfluensa har upptäckts hos fjäderfä och vilda fåglar i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Danmark. Jordbruksverket beslutat att ha en skyddsnivå 2 för att skydda svenska fågelbesättningar. 🐥

Detta innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. Andra fåglar i fångenskap, till exempel hobbyflockar och sällskapsfåglar, ska hållas inhägnade och utfodras inomhus eller under ett skydd utomhus.🐓 Läs mer genom att klicka här.


Minska risken för smittspridning vid julbordet på din restaurang.

16 november 2020

Ska du ha julbord på din restaurang? Här har vi listat regler och rekommendationer som förhindrar trängsel och minskar risken för smittspridning av Covid-19.


Skulle du vilja ha en alternativ arbetsplats nära dig?

16 november 2020

Projektet "Tur och retur" jobbar för en ökad mobilitet i landsbygder. Inom projektet vill man nu undersöka vilket behov det finns av så kallade "Grannskapskontor/distansarbetsplatser".

Nu i coronatider kanske du som många andra behöver jobba hemifrån, men kanske inte kan det av olika anledningar. Du kanske skulle var i behov av ett mindre kontor i närområdet, dit du kan åka och sätta dig och jobba. Är du i behov av en sådan arbetsplats, besvara enkäten på www.grannskapskontor.se

Här är en Film om distansarbete.

Affisch (pdf)

Reviderade branschriktlinjer för servicehandeln och fast food

6 november 2020

Riktlinjerna ger råd till dig som driver exempelvis gatukök, pizzerior, hamburgerrestauranger och servicebutiker och ger rekommendationer om hur du kan leva upp till lagkraven. Klicka här för mer information.


Uppdaterade föreskrifter från FHM from 3 november

3 november 2020

Från och med 3 november 2020 gäller de uppdaterade föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten.
Det har bland annat gjorts tydligt att högst 8 personer i ett sällskap får sitta tillsammans på ett serveringsställe. Klicka här för att läsa den uppdaterade föreskriften.


Oktober månads energispartips

19 oktober 2020

Byt ut dina gamla munstycken och duschmunstycken till snålspolande munstycken (sparlatorer). Det finns speciella sparlatorer som passar alla typer av kranar. Om du byter ut alla dina munstycken kan du, så mycket som halvera din varmvattenförbrukning. I dag finns det sparlatorer som blandar in luft i vattnet, i motsats till gamla snålspolande munstycken som bara minskade flödet. Detta gör att du inte märker att det kommer mindre vatten. Luftinblandningen gör dessutom vattenstrålen behagligare. Det finns även insatser som minskar vattenbehållarens volym i toalettstolar.

Till exempel: En familj på fyra personer, där alla spolar vatten 5 minuter per dag, kan spara upp till 2000 kWh per år!

För information om vår Energi- och klimatrådgivning, klicka här


Nu är det radonmätningstider!

13 oktober 2020

Radonmätning i bostäder ska göras under eldningssäsongen alltså från oktober till april. En mätningsperiod på minst två, helst tre månader är att föredra, för att få ett säkert resultat. Du kan alltså senast börja mäta sista februari. Det finns radonbidrag att söka upp till 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor, läs mer på boverket.se. Mer information om radon hittar du här!


Melleruds kommun har investerat i solcellsanläggningar

11 september 2020

Melleruds kommun har investerat i två solcellsanläggningar på ”Rådahallen” och ”Ängenäs särskilda boende”. Rådahallens anläggning är på 550 m2 och Ängenäs anläggning är på 736 m2   

Båda solcellsanläggningarna beräknas minska kommunens elkostnader med ca 250 000 kronor per år. All övrig el som kommunen köper är dessutom miljömärkt. 👍


Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

1 juli 2020

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen slår fast att den som driver ett serveringsställe, som till exempel en restaurang, bar eller kafé, ansvarar för att vidta vissa åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset som orsakar covid-19.

Lagen börjar gälla den 1 juli 2020 och slutar att gälla den 31 december 2020.
Läs mer här.


KLIMATKLIVET

23 juni 2020
Det kommer att finnas möjlighet att söka bidrag från Klimatklivet igen.
Det kommer en ny ansökningsomgång till hösten,
21 september 2020 kl 09:00 - 30 september 2020 kl 17:00
För mer information tryck här

Projekt Örekilsälven

8 juni 2020

Vill du vara med och utveckla mark, vatten och miljö runt Örekilsälven?
Just nu pågår ett flerårigt Lokalt vattenvårdsprojekt (LOVA), med finansiering från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Projektområdet är övre delen av Örekilsälven. Projektet leds av Dals-Eds kommun och Dalslands miljö- och energikontor. Läs mer här


Högt betyg för miljö- och energikontorets tillsyn

27 april 2020

Miljö- och energikontoret ingår i Bengtsfors kommuns löpande servicemätning, INSIKT, där lokala företag som haft något ärende med kommunen fått möjlighet att göra en bedömning av kommunens service.
Inom myndighetsområdet miljö- och hälsoskydd rankas vi i år som nummer tre i Sverige. Läs mer här.


Nya regler för servering av mat p.g.a. covid-19

16 april 2020

Miljö- och energikontoret har sammanställt information kring vad du som serverar mat till andra behöver tänka på för att minimera smittspridning av covid-19. Du hittar denna information här.


Tillsyn av företag under Coronapandemin

16 april 2020

Vi på Dalslands miljö- och energiförbund är medvetna om att många företag drabbas hårt av Coronapandemin och dess följdverkningar. Vi försöker därför anpassa vår tillsyn och rådgivning utifrån denna situation, läs mer om det här.


Information om coronaviruset

2 april 2020

Under fliken CORONAVIRUS ovan hittar du mer information om coronaviruset/covid-19.

Vi har uppdaterat fliken med folkhälsomyndighetens senaste föreskrift/allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 mm.


Sidan uppdaterades 2020-03-10