Aktuellt

Badklåda

26 juli 2021

Fall av badklåda har anträffats vid badplatsen Lilla Lee i Dals-Eds kommun, Näs Sannar & Udden i Melleruds kommun samt Kvarnviken & Munkvillan i Bengtsfors kommun. Badklåda är en självläkande parasitorsakad åkomma som har global spridning och som kan drabba människan vid bad i söt- och bräckt vatten. läs mer om badklåda här och på folkhälsomyndigheten


Läcka i sjölagd avloppsledning!

16 juli 2021

En läcka i en sjölagd avloppsledning nära campingen i Håverud har uppstått. Lagning pågår och beräknas vara klar ca 15:00. Dalslands miljö- och energikontor avråder från bad och att låta husdjur dricka av vattnet i Övre Upperudshöljen under eftermiddagen och kvällen.


Din energirådgivare tipsar!

16 juli 2021

Passa på nu under sommaren att se över alla tätningslister i fönster och dörrar om de behöver bytas.
Känn på dem. Är tätningslisterna mjuka och följsamma är de helt ok. Känns de torra och stela är det dags att byta dem.
Mät springan, hur bred den är. Ta en bit modellera eller tuggummi (islagen i aluminiumfolie), för in den i springan och stäng fönstret eller dörren.
Mät bredden på leran eller ta med den till ditt lokala byggvaruhus. Tänk på att mäta springans bredd på flera ställen i fönstren eller dörren då bredden kan skilja sig åt.

Efter några år blir listerna stela och spruckna, vilket gör att kall utomhusluft kan leta sig in och ge ett ökat kalldrag och ökad energiförbrukning.
Att byta ut tätningslister är en enkel och billig åtgärd som både minskar din energiförbrukning och ger en skönare inomhusmiljö.

För information om vår Energi- och klimatrådgivning, klicka här

 


Algblomning

5 juli 2021

Sommarvärmen är här och med den kan algblomning ske i våra dalsländska sjöar och vattendrag.
Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton. Algblomning kan förekomma i sjöar, hav och vattendrag och kan vara giftig. Därför ska du inte bada i vatten där det är algblomning. Risken för förgiftning är störst bland barn och djur eftersom de lättare får i sig vatten när de badar. För mer information klicka här.


Nya regler för dig som erbjuder behandlingar inom skönhet och hälsa

1 juli 2021

Dalslands miljö- och energikontor vill uppmärksamma er på lagändringar i anmälningsplikten för yrkesmässig hygienisk behandling samt om ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

För mer information klicka här

 


Ändrade regler från 1 juli för serveringsställen

1 juli 2021

Från 1 juli gäller nya regler för serveringsställen. Bland annat tas regleringen av öppettider för serveringsställen bort. På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer.
Det är viktigt att du tar del av, och sätter dig in i, det nya regelverket. Här finns mer information om de regler som gäller för restauranger och krogar.


Invasiva arter

29 juni 2021

Invasiva arter är främmande arter som har negativ påverkan på våra ekosystem. Det pågår mycket arbete för att försöka begränsa spridning och utbredning av invasiva arter. Du kan göra en insats genom att rapportera var du har sett en invasiv art. De invasiva växter som är lättast att upptäcka och som finns på många platser i Dalsland är parkslide, jätteloka och jättebalsamin. Rapportera gärna fynd av dessa här
På så sätt kan du hjälpa kommunen, andra myndigheter och markägare att få reda på var bestånd av dessa arter finns i landskapet.

Klicka här för att höra biologen Tina Kyrkander, som är expert på invasiva arter. Hon ger bl.a. tips på hur du kan göra för att bekämpa parkslide hemma på tomten.


Juni månads energispartips

22 juni 2021

Nu under sommaren, passa på att torka tvätten gratis i solen istället för att använda torktumlaren. Då sparar du energi samtidigt som du förlänger tumlarens livslängd. För information om vår Energi- och klimatrådgivning, klicka här


Måsar, kanadagäss och andra fåglar

21 juni 2021

Varje år under vår och sommar får vi på miljökontoret in många klagomål som rör fåglar och främst fiskmåsar tätt följt av kanadagäss. Klagomålen handlar främst om att de väsnas på nätterna, att de smutsar ner och attackerar folk. Små problem kan tyckas, men nog så jobbiga. Nu under sommaren är fåglarna fredade så åtgärder ska göras innan sommaren eller efter, klicka här för mer information om just hantering av störningar från fåglar. 


Störd av buller från gräsklippare?

14 juni 2021

Det finns inga lagar och regler för när man får klippa gräset. Ett vänligt samtal med grannen är det bästa sättet att lösa bullerproblem. Miljöbalken reglerar det som kallas "olägenhet för människors hälsa eller miljö". Men den är svår att tillämpa på gräsklippning eftersom det är en så tillfällig verksamhet. 


Vattenskotrar, vad gäller?

11 juni 2021

Vi börjar nu få frågor om framförande av vattenskotrar i våra sjöar. Information om regler för framförande av vattenskotrar finns hos länsstyrelsen. Om du störs av vattenskoterkörning kan du kontakta Kustbevakningen och Polisen som är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning. 


Svärmtelefonen

11 maj 2021

Sveriges Biodlares Riksförbund har lanserat en telefontjänst dit du kan vända dig om du upptäckt en bisvärm. Svärmtelefonen är en automatisk tjänst som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare.

Läs mer här


Enkätundersökning av lantbruksverksamheter

12 april 2021

Har du fått ett brev från Dalslands miljökontor om en enkätundersökning rörande lantbruk (inkl. hästgårdar)? 🏡🐄🐴

Dalslands miljö- och energikontor genomför en enkätundersökning för att säkerställa att de uppgifter som finns i våra register stämmer om er lantbruksverksamhet (inkl. Hästgårdar). Du som har fått ett brev från oss om detta, följ denna länk till enkäten:
https://app.easyquest.com/q/Rb59Z  

Ny energimärkning 1 mars 2021

17 mars 2021

Från 1 mars kommer den nya generationen energimärkning att visas för första gången på de flesta vitvaror samt tv-apparater och bildskärmar som säljs till konsumenter i butiker och i e-handel. Läs mer om den nya energimärkningen här


Energi- & klimatrådgivning

17 februari 2021

Du som kommuninvånare kan få opartisk och kostnadsfri Energi- & klimatrådgivning. För mer information, se Energimyndighetens filmer om energi- och klimatrådgivning. Kontakta din Energi- och klimatrådgivare, klicka här


Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar "Grön teknik"

15 februari 2021

Från och med 2021-01-01 kan du som privatperson få skattereduktion vid installation av grön teknik. Läs mer här.


Tillsammans kan vi bromsa smittan!

12 januari 2021

Information för att förhindra smittspridning av covid-19 till dig som driver en restaurang eller annat serveringsställe finns här.


Skulle du vilja ha en alternativ arbetsplats nära dig?

16 november 2020

Projektet "Tur och retur" jobbar för en ökad mobilitet i landsbygder. Inom projektet vill man nu undersöka vilket behov det finns av så kallade "Grannskapskontor/distansarbetsplatser".

Nu i coronatider kanske du som många andra behöver jobba hemifrån, men kanske inte kan det av olika anledningar. Du kanske skulle var i behov av ett mindre kontor i närområdet, dit du kan åka och sätta dig och jobba. Är du i behov av en sådan arbetsplats, besvara enkäten på www.grannskapskontor.se

Här är en Film om distansarbete.

Affisch (pdf)

Reviderade branschriktlinjer för servicehandeln och fast food

6 november 2020

Riktlinjerna ger råd till dig som driver exempelvis gatukök, pizzerior, hamburgerrestauranger och servicebutiker och ger rekommendationer om hur du kan leva upp till lagkraven. Klicka här för mer information.


Melleruds kommun har investerat i solcellsanläggningar

11 september 2020

Melleruds kommun har investerat i två solcellsanläggningar på ”Rådahallen” och ”Ängenäs särskilda boende”. Rådahallens anläggning är på 550 m2 och Ängenäs anläggning är på 736 m2   

Båda solcellsanläggningarna beräknas minska kommunens elkostnader med ca 250 000 kronor per år. All övrig el som kommunen köper är dessutom miljömärkt. 👍


Sidan uppdaterades 2021-02-18