Aktuellt

Vattenskotrar, vad gäller?

11 juni 2021

Vi börjar nu få frågor om framförande av vattenskotrar i våra sjöar. Information om regler för framförande av vattenskotrar finns hos länsstyrelsen. Om du störs av vattenskoterkörning kan du kontakta Kustbevakningen och Polisen som är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning. 


Telefontid

9 juni 2021

Måndag 21 juni inför vi telefontid.
Ni når oss på telefonnummer 0530-93 94 30 helgfria vardagar
kl. 09.00 - 11.00. Övrig tid hänvisar vi till vår e-postadress: kansli@dalsland.se. För information om hur vi hanterar dina
personuppgifter läs här


Lättare restriktioner från 1 juni

1 juni 2021

Svärmtelefonen

11 maj 2021

Sveriges Biodlares Riksförbund har lanserat en telefontjänst dit du kan vända dig om du upptäckt en bisvärm. Svärmtelefonen är en automatisk tjänst som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare.

Läs mer här


Ny omgång av Klimatklivet

13 april 2021

Den 13-27 april kan du som har företag, organisation, förening eller kommunal verksamhet söka investeringsstöd för lösningar som minskar växthusgasutsläpp och bidrar till ett klimatsmart samhälle!
Läs mer här


Enkätundersökning av lantbruksverksamheter

12 april 2021

Har du fått ett brev från Dalslands miljökontor om en enkätundersökning rörande lantbruk (inkl. hästgårdar)? 🏡🐄🐴

Dalslands miljö- och energikontor genomför en enkätundersökning för att säkerställa att de uppgifter som finns i våra register stämmer om er lantbruksverksamhet (inkl. Hästgårdar). Du som har fått ett brev från oss om detta, följ denna länk till enkäten:
https://app.easyquest.com/q/Rb59Z  

Ny energimärkning 1 mars 2021

17 mars 2021

Från 1 mars kommer den nya generationen energimärkning att visas för första gången på de flesta vitvaror samt tv-apparater och bildskärmar som säljs till konsumenter i butiker och i e-handel. Läs mer om den nya energimärkningen här


Energi- & klimatrådgivning

17 februari 2021

Du som kommuninvånare kan få opartisk och kostnadsfri Energi- & klimatrådgivning. För mer information, se Energimyndighetens filmer om energi- och klimatrådgivning. Kontakta din Energi- och klimatrådgivare, klicka här


Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar "Grön teknik"

15 februari 2021

Från och med 2021-01-01 kan du som privatperson få skattereduktion vid installation av grön teknik. Läs mer här.


Tillsammans kan vi bromsa smittan!

12 januari 2021

Information för att förhindra smittspridning av covid-19 till dig som driver en restaurang eller annat serveringsställe finns här.


Fågelinfluensan har konstaterats i Sverige!

23 november 2020

Fågelinfluensan har konstaterats hos en kalkonbesättning i Skåne, det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Flera fall av fågelinfluensa har upptäckts hos fjäderfä och vilda fåglar i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Danmark. Jordbruksverket beslutat att ha en skyddsnivå 2 för att skydda svenska fågelbesättningar. 🐥

Detta innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. Andra fåglar i fångenskap, till exempel hobbyflockar och sällskapsfåglar, ska hållas inhägnade och utfodras inomhus eller under ett skydd utomhus.🐓 Läs mer genom att klicka här.


Skulle du vilja ha en alternativ arbetsplats nära dig?

16 november 2020

Projektet "Tur och retur" jobbar för en ökad mobilitet i landsbygder. Inom projektet vill man nu undersöka vilket behov det finns av så kallade "Grannskapskontor/distansarbetsplatser".

Nu i coronatider kanske du som många andra behöver jobba hemifrån, men kanske inte kan det av olika anledningar. Du kanske skulle var i behov av ett mindre kontor i närområdet, dit du kan åka och sätta dig och jobba. Är du i behov av en sådan arbetsplats, besvara enkäten på www.grannskapskontor.se

Här är en Film om distansarbete.

Affisch (pdf)

Reviderade branschriktlinjer för servicehandeln och fast food

6 november 2020

Riktlinjerna ger råd till dig som driver exempelvis gatukök, pizzerior, hamburgerrestauranger och servicebutiker och ger rekommendationer om hur du kan leva upp till lagkraven. Klicka här för mer information.


Melleruds kommun har investerat i solcellsanläggningar

11 september 2020

Melleruds kommun har investerat i två solcellsanläggningar på ”Rådahallen” och ”Ängenäs särskilda boende”. Rådahallens anläggning är på 550 m2 och Ängenäs anläggning är på 736 m2   

Båda solcellsanläggningarna beräknas minska kommunens elkostnader med ca 250 000 kronor per år. All övrig el som kommunen köper är dessutom miljömärkt. 👍


Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

1 juli 2020

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen slår fast att den som driver ett serveringsställe, som till exempel en restaurang, bar eller kafé, ansvarar för att vidta vissa åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset som orsakar covid-19.

Lagen börjar gälla den 1 juli 2020 och slutar att gälla den 31 december 2020.
Läs mer här.


Projekt Örekilsälven

8 juni 2020

Vill du vara med och utveckla mark, vatten och miljö runt Örekilsälven?
Just nu pågår ett flerårigt Lokalt vattenvårdsprojekt (LOVA), med finansiering från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Projektområdet är övre delen av Örekilsälven. Projektet leds av Dals-Eds kommun och Dalslands miljö- och energikontor. Läs mer här


Högt betyg för miljö- och energikontorets tillsyn

27 april 2020

Miljö- och energikontoret ingår i Bengtsfors kommuns löpande servicemätning, INSIKT, där lokala företag som haft något ärende med kommunen fått möjlighet att göra en bedömning av kommunens service.
Inom myndighetsområdet miljö- och hälsoskydd rankas vi i år som nummer tre i Sverige. Läs mer här.


Nya regler för servering av mat p.g.a. covid-19

16 april 2020

Miljö- och energikontoret har sammanställt information kring vad du som serverar mat till andra behöver tänka på för att minimera smittspridning av covid-19. Du hittar denna information här.


Tillsyn av företag under Coronapandemin

16 april 2020

Vi på Dalslands miljö- och energiförbund är medvetna om att många företag drabbas hårt av Coronapandemin och dess följdverkningar. Vi försöker därför anpassa vår tillsyn och rådgivning utifrån denna situation, läs mer om det här.


Registrera din brunn!

23 mars 2020

SGU samlar in information från enskilda brunnar i syfte att öka kunskapen om grundvatten och dricksvattentillgång. Som privatperson kan du registrera din brunn i SGUs databas Brunnsarkivet och bidra till kunskap. Mer information finns här.


Sidan uppdaterades 2021-02-18