Aktuellt

Tips från din energi- och klimatrådgivare!

8 juli 2024

Kolla över dina tätningslister.

Passa på nu under sommaren att se över alla tätningslister i fönster och dörrar ifall de behöver bytas.
Känn på dem. Är tätningslisterna mjuka och följsamma är de helt ok. Känns de torra och stela är det dags att byta dem.

Mer information hittar du här.


Semestra miljövänligt i vårt vackra Dalsland!

27 juni 2024

Varför inte vandra i Ronjaland, vandraironjaland.se eller gå Pilgrimsleden Vandringsleder i Västsverige - Hitta din nästa vandringsled (vastsverige.com)

Det finns också cykelleder av olika svårighetsgrad.
En av dem är Unionsleden som är 350 km lång och sträcker sig tvärs genom Dalsland. Leden startar i norska Moss i väster och sträcker sig till Karlstad i öster, Unionsleden - Cykelled mellan norska Moss och Karlstad (vastsverige.com)

Det finns även en bok ”Natur i Dalsland” Natur i Dalsland (vastsverige.com) med många tips på naturreservat och vackra naturområden.


Dalslandsgemensam energi- och klimatstrategi

24 juni 2024

De pågående klimatförändringarna är en av vår tids stora ödesfrågor, och vi har redan börjat se konsekvenserna av dessa. För att öka takten i Dalslandskommunernas energi- och klimatarbete har kommunerna tagit fram en gemensam energi- och klimatstrategi.
Klicka här för att komma vidare till strategin.


Nya riktvärden för PFAS och giftiga ämnen i dricksvatten från egna brunnar

18 juni 2024
Livsmedelsverket inför riktvärde för PFAS i dricksvatten som kommer från egna brunnar. Dessutom sänks riktvärdena för arsenik, bly och kadmium. Ändringarna gäller från och med 1 juli 2024.

Kungörelse: Förslag till Slättfjällmossarnas naturreservat

11 juni 2024

Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag till bildande av Slättfjällsmossarnas naturreservat i Färgelanda och Melleruds kommuner.

Läs mer här.


Klimatklivet

29 maj 2024

Nu är det ny ansökningsomgång för Klimatklivet!

3 juni - 11 juni kan företag och organisationer söka bidrag för till exempel åtgärder som byte av värmesystem och köldmedia. 
Det får dock inte vara åtgärder som måste ändras på grund av lagkrav.

Information om fler ansökningsperioder och annan information finns här


Att hantera hälsoeffekter av värmeböljor

21 maj 2024

Med ett förändrat klimat får vi räkna med både en stigande medeltemperatur och att värmeböljor blir vanligare.
I länken nedan finns information om risker och praktiska råd.
Värmeböljor - vägledning till handlingsplaner och informationsmaterial (Folkhälsomyndigheten)


Invasiva främmande arter

10 maj 2024

Nu är våren äntligen kommen, och med den alla ängens vackra blommor! Men det gäller att vara på sin vakt, för en del växter kan ställa till problem, inte bara i din trädgård, utan vill sprida sig i naturen, och då har Du ett ansvar för att hindra detta. Allt fler främmande arter får fäste i vår natur, och oftast kommer de via trädgårdar. I denna nya miljö saknar de de fiender eller naturliga förutsättningar som annars håller dem i schack, och kan därför sprida sig ohämmat i naturen. Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden och här kan Du som privatperson göra en insats! Läs mer om invasiva främmande arter här


Information om förbud att elda trädgårdsavfall

25 april 2024

Nya bestämmelser kring förbud om att elda trädgårdsavfall (kvistar, grenar, löv etc.) har skapat oklarheter kring vad som gäller för den här typen av trädgårdsavfall. Bestämmelserna gäller från 1 januari i år.

Då det fortfarande finns oklarheter kring tolkningen av bestämmelserna samt då de lokala föreskrifterna ännu inte har uppdaterats så tillämpas nuvarande lokala föreskrifter avseende eldning av trädgårdsavfall tillsvidare.

För mer information samt de lokala föreskrifterna, klicka här

Foto: Pixabay


Information om vattenkvalitén i kanalen vid Dals-Långed

24 april 2024

Dalslands miljö- och energikontor har utrett skumbildningen i vattnet utanför bl.a. Dals-Långed ytterligare.
Orsaken till skumbildningen är sannolikt en stor förekomst av organiskt material. Till följd av de stora nederbördsmängder som förekom innan skumbildningen så tillförs vattendragen mycket organiskt material från omgivande mark (t.ex. jordpartiklar och växtrester). Vattenföringen (volymen vatten som transporteras genom vattendragen) blev till följd av nederbörden därmed mycket hög, vilket skapar ett virvlande vatten.
Det organiska materialet innehåller bl.a. betydande mängder fettsyror vilka tillsammans med den höga vattenföringen i vattendragen och inblandning av luft (till följd av det virvlande vattnet) sannolikt har gett upphov till skumbildningen.
Skumbildningen bedöms således ha en naturlig förklaring. Det finns inga tecken på förekomst av svartlut i det vatten som provtagits.


GreenFleets

17 april 2024

Intereg-projektet som ska driva på Dalslandskommunernas gröna omställning av fordon och maskiner!

Inom projektet kommer kommunerna att arbeta med omställning av de egna fordonen och ställa krav på transporter i upphandlingar och avtal. Men också genom att effektivisera användandet av fordonen samt de interna strukturerna i kommunerna. Genom detta kommer nya lösningar, verktyg och processer att kunna införas för att kunna övervinna de utmaningar och hinder som har identifierats. Projektet pågår under åren 2024-2026.

Läs mer på: GreenFleets - Dalslands Miljö & Energiförbund


Anmälningsplikt för kyltorn

6 februari 2024

Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna infördes den 1 februari 2024 och innebär att verksamheter blir skyldiga att anmäla kyltorn till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd. Mer information hittar du under länkar: Nu införs anmälningsplikt för kyltorn — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) och SFS2023-932.pdf (svenskforfattningssamling.se)

Foto: Pixabay


Uppdaterad broschyr om vedeldning från Naturvårdsverket

10 januari 2024
Naturvårdsverkets informationsbroschyr ”Tänd i toppen” om vedeldning har uppdaterats. Den innehåller kort information om vedeldningens påverkan på hälsa och klimat, råd kring ved, tändmedel, hur du själv kan kontrollera röken och en steg-för-stegbeskrivning av metoden ”tänd i toppen” med illustrationer.
Broschyren kan du läsa genom att klicka på länken nedan:

Har du blivit felserverad?

1 juni 2023

En stor andel av befolkningen har medicinska behov som kräver en tydlig och säker information om vad maten innehåller. Det gäller personer med celiaki, laktosintolerans, matallergi och andra medicinska behov av säker mat.

Svenska Celiakiförbundet har skapat ett enkelt anmälningsformulär för den som fått felaktig information om maten, och därmed riskerat sin hälsa. Uppgifterna som lämnas i formuläret skickas till aktuell kommun.
Kommunerna ska arbeta för att förebygga incidenter, och när det inte hjälper, fånga upp incidenter och felaktigheter.

Har du ätit ute och blivit serverad eller ätit och blivit sjuk är det viktigt att du anmäler detta, oavsett om du faktiskt åt av maten du blivit serverad eller ej.
Anmäl även då du ”bara” får fel information, eller ser att en produkt är felmärkt.