Aktuellt

Telefonjour

6 oktober 2021

Ni kan nå oss på telefonnummer 0530-93 94 30 helgfria vardagar kl. 09:00 - 11:00.
Övrig tid hänvisar vi till vår e-postadress, kansli@dalsland.se.

Kontaktuppgifter till våra handläggare finns här. Då de är mycket ute i fält, på inspektioner m.m. är de inte alltid lätta att nå.

Säkrast kommer ni i kontakt med oss via vår Jourtelefon 0530-93 94 30 (kl. 09:00 - 11:00) eller via kansli@dalsland.se


Nu börjar säsongen för radonmätning

1 oktober 2021

Vid mätning av radonhalt bör man använda sig av Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för bostäder eller arbetsplatser. Att genomföra mätningar i en byggnad är det enda sättet att fastställa byggnadens radonhalt. Mätperioden ska pågå i minst två månader, men gärna längre. Mätningar av radonhalt ska göras mellan 1 oktober och 30 april. 

För mer information om radon klicka här.


Din energirådgivare tipsar

29 september 2021

Minska ditt matsvinn
Visste du att vi i Sverige slänger ungefär 95 kilo mat per person och år. (Naturvårdsverket)
Det mesta vi slänger är frukt och grönt. Även om äpplena eller bananerna inte ser roliga ut, passar de alldeles utmärkt i tex. en fruktsallad, paj eller en smoothie.

Läs mer om att minska matsvinnet här


Nya regler för dig som erbjuder behandlingar inom skönhet och hälsa

1 juli 2021

Dalslands miljö- och energikontor vill uppmärksamma er på lagändringar i anmälningsplikten för yrkesmässig hygienisk behandling samt om ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

För mer information klicka här

 


Invasiva arter

29 juni 2021

Invasiva arter är främmande arter som har negativ påverkan på våra ekosystem. Det pågår mycket arbete för att försöka begränsa spridning och utbredning av invasiva arter. Du kan göra en insats genom att rapportera var du har sett en invasiv art. De invasiva växter som är lättast att upptäcka och som finns på många platser i Dalsland är parkslide, jätteloka och jättebalsamin. Rapportera gärna fynd av dessa här
På så sätt kan du hjälpa kommunen, andra myndigheter och markägare att få reda på var bestånd av dessa arter finns i landskapet.

Klicka här för att höra biologen Tina Kyrkander, som är expert på invasiva arter. Hon ger bl.a. tips på hur du kan göra för att bekämpa parkslide hemma på tomten.


Vattenskotrar, vad gäller?

11 juni 2021

Vi börjar nu få frågor om framförande av vattenskotrar i våra sjöar. Information om regler för framförande av vattenskotrar finns hos länsstyrelsen. Om du störs av vattenskoterkörning kan du kontakta Kustbevakningen och Polisen som är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning. 


Enkätundersökning av lantbruksverksamheter

12 april 2021

Har du fått ett brev från Dalslands miljökontor om en enkätundersökning rörande lantbruk (inkl. hästgårdar)? 🏡🐄🐴

Dalslands miljö- och energikontor genomför en enkätundersökning för att säkerställa att de uppgifter som finns i våra register stämmer om er lantbruksverksamhet (inkl. Hästgårdar). Du som har fått ett brev från oss om detta, följ denna länk till enkäten:
https://app.easyquest.com/q/Rb59Z  

Ny energimärkning 1 mars 2021

17 mars 2021

Från 1 mars kommer den nya generationen energimärkning att visas för första gången på de flesta vitvaror samt tv-apparater och bildskärmar som säljs till konsumenter i butiker och i e-handel. Läs mer om den nya energimärkningen här


Energi- & klimatrådgivning

17 februari 2021

Du som kommuninvånare kan få opartisk och kostnadsfri Energi- & klimatrådgivning. För mer information, se Energimyndighetens filmer om energi- och klimatrådgivning. Kontakta din Energi- och klimatrådgivare, klicka här


Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar "Grön teknik"

15 februari 2021

Från och med 2021-01-01 kan du som privatperson få skattereduktion vid installation av grön teknik. Läs mer här.


Tillsammans kan vi bromsa smittan!

12 januari 2021

Information för att förhindra smittspridning av covid-19 till dig som driver en restaurang eller annat serveringsställe finns här.


Reviderade branschriktlinjer för servicehandeln och fast food

6 november 2020

Riktlinjerna ger råd till dig som driver exempelvis gatukök, pizzerior, hamburgerrestauranger och servicebutiker och ger rekommendationer om hur du kan leva upp till lagkraven. Klicka här för mer information.


Projekt Örekilsälven

8 juni 2020

Vill du vara med och utveckla mark, vatten och miljö runt Örekilsälven?
Just nu pågår ett flerårigt Lokalt vattenvårdsprojekt (LOVA), med finansiering från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Projektområdet är övre delen av Örekilsälven. Projektet leds av Dals-Eds kommun och Dalslands miljö- och energikontor. Läs mer här


Registrera din brunn!

23 mars 2020

SGU samlar in information från enskilda brunnar i syfte att öka kunskapen om grundvatten och dricksvattentillgång. Som privatperson kan du registrera din brunn i SGUs databas Brunnsarkivet och bidra till kunskap. Mer information finns här.


Hurra!

22 januari 2020

Våra värdkommuner Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda och Melleruds kommun har valts ut att delta i satsningen Glokala Sverige under 2020. Här kommer vi få lära oss mer om Agenda 2030 och hur vi kan arbeta med att bidra till de globala målen utifrån ett lokalt perspektiv. Mer om Glokala Sverige här!


Tänd i toppen!

8 januari 2020

När det blir kyligare ute eldar många i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Vedeldning kan göra att hälsofarlig rök sprids i bostadsområden, men genom att elda rätt kan utsläppen minska. Det är bra för både hälsa, miljö och din plånbok. Här kan du läsa mer om vedeldning och här ser du naturvårdsverkets film om vedeldning!


Ska du ändra eller förbättra ditt avlopp?

11 oktober 2019

Då ska du anmäla det till oss. Tänk på att du bara kan göra ändringar om du har ett tillstånd. Saknar du tillstånd måste du ansöka om det. Har du anlagt utan tillstånd kan du söka i efterhand men du kommer även att behöva betala en miljösanktionsavgift då det inte är tillåtet att anlägga avlopp utan tillstånd. Blanketter för anmälan om ändring och ansökan för avlopp hittar du här!


Tvätta rätt, tvätta i biltvätt

5 juni 2019

Bilen ska inte tvättas hemma. När man tvättar bilen på gatan rinner farliga tungmetaller och oljerester med vattnet ned till våra dagvattenbrunnar och sedan vidare till närmsta vattendrag, sjö eller hav. Bilen ska tvättas i en fordonstvätt, där separeras vattnet från olja och giftpartiklar som hanteras i separata reningsverk. Här kan du läsa mera!


Sidan uppdaterades 2021-02-18