LOVA Örekilsälven och Valboån

Örekilsälven och Valboån ingår i Örekilsälvens huvudavrinningsområde, vilket har en total areal på 1340 km2 

Örekilsälven är Västkustens största vattendrag norr om Göta älv. Örekilsälvens nedre del inkl. Kärnsjön är klassad som riksintresse enligt miljöbalken. Det huvudsakliga motivet till denna klassning är älvens stora värde som reproduktionsområde för lax och havsöring, samt älvens relativa orördhet och områdets geologi. Örekilsälven utgör också Natura 2000-område. 

Valboån utgör den östra delen av Örekilsälvens huvudavrinningsområde och har sina källflöden runt Bäckefors, på Kroppefjälls västra sida och i östra delen av Färgelanda kommun. Efter att ha runnit genom Valbodalen mynnar Valboån i Ellenösjön. Därefter rinner vattendraget till Viksjön varpå det byter namn till Munkedalsälven. Inne i Munkedals samhälle möter Munkedalsälven Örekilsälven och fortsätter till Saltkällefjorden som är en del av Gullmarsfjorden.  

I Örekilsälven och Valboån finns det ett stort behov av, men också en stor potential, att förbättra vattenkvaliteten och biotoperna för t.ex. lax och öring och samtidigt öka värdena och möjligheterna till fiske, rekreation och utveckling av de areella näringarna. Avgörande för ett framgångsrikt åtgärdsarbete är att arbeta med god lokal förankring, uthållighet och i nära samverkan med många aktörer och intressenter, såsom Gullmarns Vattenråd, jordbrukare/markägare, LRF, Greppa näringen, Länsstyrelsen, Dals-Eds kommun, Studieförbundet vuxenskolan, Västra och Östra Örekilsälvens fiskevårdsområdesföreningar och markavvattningsföretagen. 

Dalslands miljö- och energikontor driver tillsammans med Länsstyrelsen, SLU, Skogsstyrelsen, Milva AB, Dals-Eds kommun och Färgelanda kommun LOVA-projekt i dessa vattenförekomster sen 2019. Projektens syfte och mål är att igångsätta ett samlat och långsiktigt åtgärdsarbete i Örekilsälvens huvudavrinningsområde, i nära samverkan med berörda intressenter. 

Örekilsälven, Valboån

Sidan uppdaterades 2024-11-14