Vilka verksamheter ska registreras

För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ske regelbundet och inte enbart vid enstaka tillfällen. Det ska även finnas en viss organisation till exempel med anställd personal eller att vissa utrymmen ställs i ordning för verksamheten. Även mängden livsmedel som hanteras har betydelse.  

Exempel på verksamheter vilka behöver registreras hos Dalslands miljö- och energikontor:

  • Kök inom vård, skola och omsorg 
  • Restauranger, pizzerior, kaféer, bed & breakfast
  • Livsmedelsbutiker, gårdsbutiker, glasskiosker, apotek 
  • Foodtrucks, torghandel 
  • Cateringverksamheter (även matlagning hemma) 
  • Turistföretag med utomhusmatlagning
  • Föreningar med matförsäljning, -servering för allmänheten
  • Gratis utdelning 
  • Livsmedelstransportörer 
  • Internetförsäljning 
  • Matmäklare, huvudkontor, partihandel, lagring 
  • Importörer och exportörer av livsmedel
  • Producenter av dricksvatten
  • Producenter av livsmedel som består av produkter av vegetabiliskt ursprung, till exempel: 
    • Bryggerier
    • Bageri, konditori 
    • Konfektyrtillverkning
    • Producenter av snus och tuggtobak 
  • Producenter av livsmedel som består av produkter av vegetabiliskt ursprung och bearbetade produkter av animaliskt ursprung
  • Producenter av tillsatser, aromer och processhjälpmedel
  • Producenter av kosttillskott
  • Primärproduktion, till exempel:
    • Honung (säljer eller överlåter mer än 1000 kg egen honung till slutkonsumenter) 
    • Ägg (försäljning av fler ägg än från 350 fjäderfän direkt till konsumenter på sin gård eller direkt till konsumenter i samma län/angränsande län)
    • Köttlådor
    • Producenter av kvarnprodukter, saft, sylt  
  • Kontaktmaterialverksamheter 

Undantag

I vissa fall kan du sälja livsmedel utan att vara registrerad. Om du är osäker på om din verksamhet behöver registreras, kontakta Dalslands miljö- och energikontor. Även om din verksamhet inte behöver registreras, måste de livsmedel du säljer eller serverar vara säkra för konsumenten. 

Exempel på verksamheter som inte anses vara livsmedelsföretag och därför inte behöver registreras:

  • Verksamheter där privatpersoner tillfälligt hanterar livsmedel i liten skala. Exempelvis försäljning till allmänheten vid aktiviteter som kyrkbasarer och julmarknader. 
  • När en primärproducent levererar små mängder primärprodukter dirket till konsument eller till lokala butiker och restauranger som levererar direkt till konsument, med undantag för hönsägg som måste klassificeras i ett godkänt äggpackeri innan de levereras till detaljhandeln. Då räcker det med att verksamheten är registrerad hos Länsstyrelsen som primärproduktion.

Sidan uppdaterades 2025-02-06