Tillsyn

Efter att verksamheten har startat gör miljö- och energikontoret ett besök för att kontrollera lokalen och livsmedelshanteringen. Livsmedelsföretagaren ansvarar för att alla relevanta krav i lagstiftningen uppfylls. Bland annat finns krav på att verksamheten har ett system för egenkontroll och att de livsmedel som släpps ut på marknaden är säkra.  
Om miljökontoret bedömer att livsmedelshanteringen, lokalen eller egenkontrollsystemet inte uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen kan ett beslut om förbud eller föreläggande utfärdas.

Krav på utbildning
Alla som jobbar inom företaget ska ha en anpassad utbildning beroende på arbetsuppgifter. Personalen ska ha tillräckliga kunskaper redan då verksamheten startar och sedan ges möjligheter att kontinuerligt upprätthålla dessa kunskaper. 

Här är några exempel på områden som kontrolleras under livsmedelstillsynen:

  • Personalens utbildning
  • Personlig hygien 
  • Anläggningens lokaler, utrustning och underhåll 
  • Rengöring
  • Skadedjursbekämpning 
  • Temperaturövervakning
  • Varumottagning 
  • Livsmedelsinformation: märkning, redlighet 
  • Spårbarhet 

Branschorganisationerna har arbetat fram branschriktlinjer som skall vara till hjälp för hur lagstiftningen kan uppnås.  

Kontrollbesök och kontrollrapport
Det första kontrollbesöket genomförs oftast anmält. Nästkommande besök genomförs oanmält om objektet är lätt tillgängligt/öppet för allmänheten. 
Ett kontrollbesök brukar ta 45–90 minuter. Efter besöket skickas en inspektionsrapport där det framgår vad inspektören har tittat på och om det fanns några avvikelser i verksamheten. I rapporten framgår också hur avvikelserna kommer att följas upp.  

Kontrollavgift
Som livsmedelsföretagare betalar du en avgift efter varje genomförd offentlig kontroll. I kontrolltiden ingår bland annat inspektörens besök och tid för förarbete och efterarbete.   

  • Planerad kontroll
    Från och med 1 januari 2024 gäller efterhandsdebitering för livsmedelskontrollen. 
    I genomsnitt tar handläggningstiden för kontrollen där inga avvikelser observeras 3-4 timmar.
    Observera att den första inspektionen vanligtvis tar längre tid än vanligt eftersom alla områden kontrolleras och en riskklassning genomförs.
    Det första kontrollbesöket genomförs alltid anmält. Nästkommande besök genomförs oanmält.  
  • Uppföljande kontroll 
    Om det finns brister som kräver extra inspektioner, eller om det förekommer klagomål eller rapporter om misstänkta matförgiftningar, måste verksamheten betala för dessa extra kontroller. 

För information om gällande taxa och avgifter klicka här.

Handlingar är offentliga
Dalslands Miljö- och energiförbund är en myndighet. Det innebär att nästan alla våra handlingar är offentliga. När någon hör av sig och vill veta till exempel resultat från en inspektion lämnar vi ut informationen om vi inte bedömer att den ska skyddas av sekretess. 

 

 

Sidan uppdaterades 2025-02-06