Hur ofta kontrolleras ditt företag?
Alla livsmedelsföretag kontrolleras regelbundet, men mängden kontroll skiljer sig åt. Hur mycket kontroll ett företag får beror på hur allvarligt det skulle vara om verksamheten inte fungerade som den ska. För att beräkna mängden kontroll används något som kallas riskklassningsmodellen. Kontrollfrekvens anges som det antal kontrolltillfällen som kommer att genomföras vid en verksamhet under fem år.
Beslut om riskklassning
Efter att ha mottagit relevant information från livsmedelsföretaget, fattar miljökontoret ett beslut om riskklassning, där det anges hur många kontroller som kommer att genomföras på anläggningen under en femårsperiod.
I Dalsland finns det flest anläggningar med en frekvens från 1 till 5 kontroller på fem år.
Möjlighet till sänkt kontrollfrekvens
Verksamheter kan få sänkt kontrollfrekvens, så kallad reduktion, om följande uppfylls:
- God efterlevnad av livsmedelslagstiftningen, och/eller
- Uppvisande av giltigt certifikat från en tredjepartsstandard som Livsmedelsverket granskat och tagit upp i sin förteckning
Om riskklassningsmodellen skulle ge en kontrollfrekvens som kontrollmyndigheten inte bedömer motsvarar verksamhetens verkliga kontrollbehov finns det en möjlighet för kontrollmyndigheten att justera frekvensen, både uppåt och nedåt.
Avgift för handläggningstid med klassning
Avgiften för handläggningstid med klassning kommer att inkluderas i avgiften i den första kontrollen.
Sidan uppdaterades 2025-02-06