Minska ditt matsvinn

Visste du att vi i Sverige slänger ungefär 95 kilo mat per person och år. (Naturvårdsverket)
Det mesta vi slänger är frukt och grönt. Även om äpplena eller bananerna inte ser roliga ut, passar de alldeles utmärkt i tex. en fruktsallad, paj eller smoothie.

Planera, inventera och förvara

  • Börja med att regelbundet gå igenom ditt skåp, kyl och frys för att minska risken att handla sådant du redan har.
  • Lukta och smaka på matvarorna innan du avgör om du behöver slänga något.
  • Lägg matvaror i frysen med en gång om du vet att du inte kommer att äta upp det inom de närmaste dagarna, eller om varorna börjar bli gamla. Många livsmedelsprodukter går bra att frysa. Glöm bara inte att skriva datum på förpackningarna.
  • Handla mindre och lite oftare. Då minskar risken för att behöva slänga varor som blir för gamla. Använd kylbag istället för kassar, när du handlar sommartid. Om du kan, tänk på att gå, cykla eller ta bussen till affären.
  • Det är viktigt att du förvarar maten rätt. Ställ in temperaturen i kylskåpet på + 4C, då håller matvarorna längre. Har du kallare kan känsliga matvaror blir förstörda, dessutom går det onödigt mycket energi.

Fler tips om hur du förvarar matvaror hittar du hos Livsmedelsverket
Tips för minskat matsvinn (livsmedelverket.se)

Sidan uppdaterades 2021-09-29