Har du hört talas om Cocktaileffekten?

Idag finns flera tiotusentals kemikalier i produkter som vi använder i vardagen. Det handlar t.ex. om mat, möbler, leksaker och hygienprodukter. Många av dessa ämnen är hormonstörande, vilket kan påverka humöret, ämnesomsättningen, störa könsutvecklingen och ha skadliga effekter på foster. Flera ämnen är även cancerframkallande, kan påverka vår fertilitet, orsaka astma, allergi, fetma och diabetes. Små doser av kemikalier kommer in i våra kroppar varje dag och tyvärr är barn extra känsliga eftersom de inte vuxit färdigt. Ämnen som var för sig framstår som oproblematiska kan tillsammans vara mycket skadliga för hälsa och miljö – den så kallade cocktaileffekten.

Vad kan du göra?
Det finns ganska mycket som du kan göra för att skydda dig och din familj från onödiga och skadliga kemikalier! De viktigaste sakerna är:

 • Köp miljömärkta produkter! Ingredienserna i miljömärkta produkter är kontrollerade och mer skonsamma än alternativen.
 • Köp ekologisk mat! Mindre bekämpningsmedel och tillsatser används vid ekologisk matproduktion. Välj i första hand ekologiskt kaffe, bananer, potatis, druvor och kött.
 • Tvätta nya textilier! Vid tillverkningen av tyg används många miljöfarliga ämnen som kan finnas kvar i tyget. Du kan även undvika dessa genom att köpa miljömärkta kläder och tyg. Köp också gärna begagnade kläder på second hand.
 • Undvik plasttryck på kläder! Ftalater, som används som mjukgörare i plasttryck på t.ex. t-shirtar, är hormonstörande och misstänkt cancerframkallande.
 • Städa utan kemikalier! Använd gärna mikrofibertrasor, som suger upp fett och damm, och miljömärkt såpa som både är effektivt på golv och i toaletten. Det behövs inte produkter fullproppade med kemikalier för att få ett rent hem. Speciellt sprayprodukter kan orsaka mycket skada i kroppen genom att vi tar upp dem i lungorna och genom huden.
 • Nyare plastleksaker! Kontrollera att alla plastleksaker är tillverkade inom EU efter år 2007. Nyare plastleksaker innehåller mindre av vissa hormonstörande ämnen.
 • Minska dammet! Våttorka och vädra ofta. I vanligt hushållsdamm hittas många hälsofarliga kemikalier. Vuxna får i sig damm med varje andetag och barn är mer exponerade eftersom de befinner sig närmare golvet och stoppar saker i munnen.
 • Använd parfymfria produkter! Parfym är en vanlig orsak till allergi och innehåller ofta också ftalater.
 • Lämna farligt avfall till miljöcentralen! Med farligt avfall menas sådant som inte får hällas ut i vasken eller slängas i soppåsen. Det gäller bland annat städprodukter, nagellack, lösningsmedel, målarfärg, lampor, elektriska produkter, batterier mm. Även möbler ska till miljöcentralen eftersom de troligtvis behandlats med miljöfarliga ämnen som konserveringsmedel och bromerade flamskyddsmedel.
 • Undvik plast! Många plastsorter släpper ifrån sig farliga kemikalier. De kan finnas i leksaker, golv, mattor, madrasser, väskor, matlådor, nappflaskor mm. Uppvärmd plast släpper ifrån sig mer kemikalier så använd därför glas eller porslin i mikrovågsugnen. På produktens undersida står ofta en siffra i en triangel. Undvik nummer 3, 6 och 7, samt plastprodukter som luktar. Siffrorna 2 och 4 anses ha låg risk om de inte upphettas. Nummer 1 och 5 anses ha låg risk generellt.
 • Att tänka på vid renovering! Vädra ett nyrenoverat rum några veckor innan ett barn sover där. Undvik PVC-golv som kan ge ifrån sig skadliga mjukgörare. Välj miljömärkt färg eller tapeter som inte är plastbelagda.
 • Använd gjutjärnspanna! Teflonet i moderna stekpannor kan läcka perfluoroktansyra, PFOA till maten.
 • Ventilera ny elektronik! Låt tv-apparater och datorer stå på i ett välventilerat rum veckan efter köp. Flamskyddsmedel sipprar ut när de värms upp och mest när de är nya.

 

Sidan uppdaterades 2017-09-13