Klimatsmarta recept

Det här receptet är hämtat från WWF, receptbanken
Där finns fler recept som du kan låta dig bli inspirerad av.

BENJAMINS HUMMUSPIZZA

1 portion

Klimatpåverkan 0,4 kg CO2 ekvivalenter per portion

Benjamins hummuspizza

Pizzadeg

  • 154 g ekologiskt mjöl
  • 2 g jäst
  • 75 g vatten
  • 1 tsk ekologisk olivolja
  • Nypa salt

Topping

  • 2,5 dl hummus
  • 2 stora tomater eller ett 5 små körsbärstomater
  • 3 msk surkål
  • 2 msk honung
  • En näve basilika

Degen tar sin lilla tid. Första dagen (2 minuter), andra dagen (1 timme).

Gör såhär:

  1. Blanda vatten, jäst och honung i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl, salt och olivolja.
  3. Knåda tills mjölet har löst upp sig.
  4. Låt vila i 15 minuter.
  5. Forma en boll.
  6. Lägg i kylen och låt kalljäsa över natten.
  7. Ta ut och låt jäsa i rumstemperatur i två timmar.
  8. Starta ugnen på maxtemperatur och med en uppochnedvänd plåt (eller pizzastål/pizzasten om du har det) högst upp i ugnen.
  9. Baka ut pizzadegen, toppa med hummus och tomater.
  10. Sätt in i den uppvärmda ugnen. Baka cirka 5 minuter eller tills den får fin färg.
  11. Toppa med surkål, honung och basilika.

Det här receptet har tagits fram för projektet #Eat4Change. Ett projekt vars mål är att få unga européer att göra mer hållbara matval. Läs mer om projektet här, https://www.wwf.se/mat-ochjordbruk/projekt/eat4change/
Tiktok-inlägg om pizzan hittar du här,
https://www.tiktok.com/@benjamindelfi/video/7213740312060054790?lang=sv-SE
Klimatberäkningen är gjord i Klimato, https://sv.klimato.co/. i mars 2023.

Sidan uppdaterades 2024-07-08