Klimatsmarta recept
Det här receptet är hämtat från WWF, receptbanken.
Där finns fler recept som du kan låta dig bli inspirerad av.
BENJAMINS HUMMUSPIZZA
1 portion
Klimatpåverkan 0,4 kg CO2 ekvivalenter per portion
Pizzadeg
- 154 g ekologiskt mjöl
- 2 g jäst
- 75 g vatten
- 1 tsk ekologisk olivolja
- Nypa salt
Topping
- 2,5 dl hummus
- 2 stora tomater eller ett 5 små körsbärstomater
- 3 msk surkål
- 2 msk honung
- En näve basilika
Degen tar sin lilla tid. Första dagen (2 minuter), andra dagen (1 timme).
Gör såhär:
- Blanda vatten, jäst och honung i en bunke.
- Tillsätt mjöl, salt och olivolja.
- Knåda tills mjölet har löst upp sig.
- Låt vila i 15 minuter.
- Forma en boll.
- Lägg i kylen och låt kalljäsa över natten.
- Ta ut och låt jäsa i rumstemperatur i två timmar.
- Starta ugnen på maxtemperatur och med en uppochnedvänd plåt (eller pizzastål/pizzasten om du har det) högst upp i ugnen.
- Baka ut pizzadegen, toppa med hummus och tomater.
- Sätt in i den uppvärmda ugnen. Baka cirka 5 minuter eller tills den får fin färg.
- Toppa med surkål, honung och basilika.
Det här receptet har tagits fram för projektet #Eat4Change. Ett projekt vars mål är att få unga européer att göra mer hållbara matval. Läs mer om projektet här, https://www.wwf.se/mat-ochjordbruk/projekt/eat4change/
Tiktok-inlägg om pizzan hittar du här,
https://www.tiktok.com/@benjamindelfi/video/7213740312060054790?lang=sv-SE
Klimatberäkningen är gjord i Klimato, https://sv.klimato.co/. i mars 2023.
Sidan uppdaterades 2024-07-08